maroxan`s brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maroxan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.03
    • 179

    #91
    $23 Wiedeń i $24 Pils

    $23 Wiedeń
    $24 Pils


    Przelane na cichą :P
    temperatura w fermentowni brrr kilka stopni
    Cogito ergo sum vampiras
    moje skromne warzenie
    ________________
    Nasze fotografie

    Comment

    • leszcz007
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.04
      • 100

      #92
      Dawno już nie pisałeś, już się bałem, że wypadłeś z interesu.... albo że "policja" wprowadziła prohibicję w twojej okolicy :P

      Comment

      • maroxan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.03
        • 179

        #93
        Policja już tak nie patroluje...teren czysty. Zbieram posiłki, aby w niespodziewanym czasie, wkroczyć do akcji...
        Cogito ergo sum vampiras
        moje skromne warzenie
        ________________
        Nasze fotografie

        Comment

        • leszcz007
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.04
          • 100

          #94
          a tak zapomniałem....... butelek Ci brakło, jak coś to przyjadę pomóc w "zbieraniu sił"

          Comment

          • maroxan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.03
            • 179

            #95
            $25 Leżak

            $25

            Warzone 18.04.2012

            Leżak

            Słód Pilzneński 2050g
            Słód Monachijski 15EBC CM 1300g
            Słód Wiedeński 800g
            Słód Cara 9EBC 0.2kg
            Słód Zakwaszający 0,15kg

            Chmiel Perle 6% 20g -
            Chmiel Lubelski 2,5% szyszka - 40g

            16 litrów wody

            Zacieranie:
            52c - 15min
            62c - 25min
            72c - 45min

            Chmielenie 65min:

            Perle - przez zagotowaniem
            Lubelski - w 15 i 60minucie po połowie.
            -----------------------------

            Wyszło 21L


            Zadanie Urquellami - uruchomionymi ze stycznia.
            Cogito ergo sum vampiras
            moje skromne warzenie
            ________________
            Nasze fotografie

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #96
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry
              ciekawie zadziałałeś z tym amarillo - napisz jakie będą efekty, czy ta ilość znaczaco wpłyneła na aromaty itp.
              I właśnie pijemy, odleżało odpowiednio
              Po tak długim leżakowaniu nie potrafię wydobyć poszczególnych składowych chmieli, ani Marynki ani Amarillo, ale takie chmielenie i spore nagazowanie nadało "rześkość" temu piwu. Tak w zapachu jak i w smaku.
              Smaczne ciemne piwko, bez wad.Jak zawsze z tego browaru.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • maroxan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.03
                • 179

                #97
                $26 Cosik

                Czwartkowe warzenie

                $26

                Cosik

                Słód Pilzneński 1kg
                Słód Monachijski 25EBC CM 1.4kg
                Słód Wiedeński 0.92kg
                Słód Wędzony 0.5kg
                Słód Zakwaszający 0,15kg

                Chmiel Aurora 9.5% 25g -
                Chmiel Hersbrucker 3,5% 15g

                14 litrów wody

                Zacieranie:
                52c - 10min
                62c - 45min
                72c - 20min

                Wysładzanie do pełnego fermentora, a potem jeszcze parę litrów

                Chmielenie 60min:

                Aurora od razu do wrzenia-
                Hersbrucker- w 45minucie
                -----------------------------

                Wyszło 23L - ok. 11blg

                Zadanie drożdżami S-23

                ------------------------------------------------------------
                Sezon lagerowy rozpoczęty
                Czas nadrobić zaległości w warzeniu
                Cogito ergo sum vampiras
                moje skromne warzenie
                ________________
                Nasze fotografie

                Comment

                • maroxan
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.03
                  • 179

                  #98
                  $26 Cosik

                  $26 Cosik - errata. balling wskazuje jakieś 11,5blg
                  Cogito ergo sum vampiras
                  moje skromne warzenie
                  ________________
                  Nasze fotografie

                  Comment

                  • maroxan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.03
                    • 179

                    #99
                    $27 BBA

                    $27

                    BBA

                    Słód Pilzneński Strzegom 3800g
                    Słód Pszeniczny 980g
                    Słód Cara 9EBC Warminster 250g
                    Słód Cara 20EBC - 250g
                    Słód Cara 50EBC Castle - 200g [zamiast biscuita]
                    Miód 300g - jakiś bezetykietowy wszak smaczny

                    Chmiel Aurora 9,5% 18g granulat
                    Chmiel Stygian Goldings 20g graanulat

                    Drożdże S-33

                    Zacieranie:
                    57 - 10min
                    62 - 30min
                    72 - 20min
                    78 -mash out

                    Wysładzanie do obj 20L

                    Chmielenie 60min:

                    60` - Aurora
                    25` - Styrian Goldings
                    10` miód
                    -----------------------------

                    W tej chwili chłodzi się jeszcze na balkonie
                    Wg. wyliczeń chmielenia powinno wyjść jakieś 27IBU...
                    Balling sprawdzimy jutro

                    Nie wiem czy się zmieszczę w stylu...ale na moje usprawiedliwienie podaje fakt, że byłem zupełnie nieprzygotowany do tematu a warzenie spontanicznym czynem, w związku z niespodziewanym wolnym w pracy [brak prądu :}}} ].

                    A tymczasem czas skonsumować Portera .
                    Cogito ergo sum vampiras
                    moje skromne warzenie
                    ________________
                    Nasze fotografie

                    Comment

                    • maroxan
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.03
                      • 179

                      #100
                      $27 BBA

                      $27 BBA - 19,5L 17blg
                      W tej chwili zadane drzożdżami S-33
                      Cogito ergo sum vampiras
                      moje skromne warzenie
                      ________________
                      Nasze fotografie

                      Comment

                      • maroxan
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.03
                        • 179

                        #101
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan
                        $27 BBA - 19,5L 17blg
                        W tej chwili zadane drzożdżami S-33
                        po 8dniach burzliwej, przelany na cichą. zaraz pora butelkować. oby nie było infekcji
                        Cogito ergo sum vampiras
                        moje skromne warzenie
                        ________________
                        Nasze fotografie

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • dadek
                          Nošovice 238, Pivovar Radegast
                          dadek
                          Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
                          2023-11-09, 20:59
                        • bastion
                          Ukraina, Ivano - Frankivsk, Konovalcia 227a, Brovarnia Jager. [Bez wyszynku]
                          bastion
                          Podczas kolejnej wizyty we IF byłem nieco zaskoczony faktem że w miejscowych sklepach spożywczych pojawiło się w butelkach piwo i to kilka rodzajów z browaru Jager.
                          Ten, dawno temu odwiedzony został już opisany na forum- https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...agraniczne/eur...
                          2022-12-28, 21:52
                        • bastion
                          Chorwacja, Zadar, Andreje Hebranga 6, Brlog Zadruzna Pivovara.
                          bastion
                          Kiedy dotarłem na miejsce po kilkunastominutowym spacerze z półwyspu na którym znajduje się starówka, spotkał mnie mały szok.
                          Po przedstawieniu się że jestem z Polski, gość zaśmiał się i powiedział - Ja też.
                          Mało tego ten co go tam widać też jest z Polski, a ten co warzy...
                          2022-09-02, 21:32
                        • bastion
                          Chorwacja, Hvar, Petricevo Setaliste 8, Vunetovo Craft Beer.
                          bastion
                          Na wyspę Hvar ciągną w lecie tłumy i wcale się temu nie dziwię, gdyż miejsce po prostu jest piękne. I nie tylko miasto Hvar ale też np. Stary Grad też ma swój urok. Chociaż malkontenci mogliby to wszystko podsumować zdaniem, że wszystkie miasta, miasteczka i osady w pasie wybrzeża są...
                          2021-10-15, 21:43
                        • dadek
                          Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
                          dadek
                          Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
                          2024-04-24, 00:15
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...